Så började det

Foto taget av Karolina Skagerberg, 2007-12-08.

Till vänster, Dr Elimeleki Katani och till höger, Benjamin Grossmann. Foto taget av Karolina Skagerberg, 2007-12-08.

Grunden till organisationen lades efter ett besök under min sjuksköterskeutbildning på Röda Korsets högskola hösten 2005 då jag fick möjligheten att besöka sjukhuset KCMC i Tanzania.

Med den svenska sjukvården som referensram var besöken minst sagt omtumlande. När sjukhusets fältverksamhet anlände till de olika byarna fylldes omgivningen omedelbart av hoppfulla människor. Alla med en stark tro och förhoppning om att bli fri från eller lindras av besvären de led av. Många av patientfallen tycktes vara till synes okomplicerade, däremot visade sig möjligheten att erhålla en adekvat behandling vara långt ifrån en självklarhet för alla. Orsakerna till detta var flera, bland annat bristande personlig ekonomi, brist på medicin/utrustning samt ett alltför överbelastat sjukvårdssystem.

Under ett fältbesöken fick människorna i de mest avlägsna byarna möjlighet att få sina synfel korrigerade med hjälp av glasögon. Att på plats och med egna ögon se när en nästintill blind människas liv förändras då denne plötsligt fick sin syn åter var en svårbeskrivlig men fantastiskt upplevelse. Dessvärre gällde detta inte alla. Vissa människor lämnade oss med förtvivlade och sorgsna blickarna då de av tidigare nämnda orsaker inte kunnat erhålla ett par glasögon. En fruktansvärd upplevelse. Dessa blickar sådde en önskan i mig om att en dag bidra till att förbättra dessa männsikors vardag.

– Benjamin Grossmann, grundare Involvaid

Efter 10 år som I Aid Africa togs det svåra beslutet att byta namn på organisationen till Involvaid. Vi vill att vårt sätt att arbeta reflekteras i vår identitet. Involvaid speglar för oss delaktighet, samarbete och vi vill involvera människor i hjälparbete, både om man har behov av stöd eller har möjlighet att stödja. Vi vill involvera dig.

Jon Gunnarsson Ruthman, Ordförande Involvaid

Read in English ->